BASIN ODASI

Dünyada insani kriz..

25 Mayıs 2021

medya-platformu.jpg

Eyüp Sultan Sosyal Bilimler Derneği Genel Başkanı Mustafa Yürekli ile Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, Medya Platformu’nda bir grup gazeteciye " Dünya Sistemi ve İnsani Krizler " başlıklı bir konuşma gerçekleştirdiler.

Medya Platformunun kurucu onur başkanı Mustafa Yürekli, ‘’Dünya Yemen'den Orta Afrika Cumhuriyeti'ne, Venezuela'dan Suriye, Afganistan ve Güney Sudan'a kadar geniş bir yelpazede 2019'a ağır insani krizlerin gölgesinde giriyor.. Yardım kuruluşları ise dünyanın dört bir yanındaki problemlerle mücadele etmek için zorlu bir yıla hazırlanıyor sürekli. Bu bağlamda Kızılay, aralarında Yemen'in de bulunduğu 21 ayrı krizle ilgileneceğini belirterek bağışçılarından yardım talebinde bulunmakta. Kızılay Genel Başkanı Dr.Kerem Kınık aramızda, teşrif ettiler. Hoşgeldiniz!’’ dedi açış konuşmasında.

Uluslararası Kızılay Derneği

‘’Kızılay’ın bir yandan mevcut krizlere bir yandan da bir sonraki salgın gibi krizlere karşı hazırlık yaptığını açıkalayan Kızılay Genel Başkanı Dr.Kerem Kınık, ‘Önceliklerimiz; toplum katılımı, acil bakım, hastalıklardan korunmak için su ve temizlik hizmetleri.’  dedi.

Diğer hedefler ise şunlar: 'Kayıp milyonları' korumak. Hareket halindeki kadınlar, çocuklar ve engelliler. Kuruluş, yardıma muhtaç olup da insani yardım alamayanlara ulaşmaya çalışıyor. İklimle ilgili şoklara ve tehlikelere karşı hazırlıklı olmak. Esneklik oluşturmak için uyumu sağlamak.

Dr.Kerem Kınık, ‘‘Yemen'de açlık krizinin pençesindeki milyonlarca insanın ihtiyacının karşılanması için gıda desteğini arttırmak. Özellikle de yetersiz beslenmenin zor durumda bıraktığı kadın ve çocuklara dikkati çekmek. Dünya genelinde hayatı çatışmalar ve iklim değişikliği nedeniyle paramparça olan milyonlarca insanın geçim sıkıntısını çözmek için hükümetler ve diğer ilgili kuruluşlarla çalışmak ve geçim kaynaklarının yeniden yapılandırılmasına yardımcı olmak. Gıda güvensizliği ile mücadele ve açlığın kalmadığı bir dünyaya için blok zincir ve biyometri dahil dijital platformdaki en son teknolojileri kullanmak.’ dedi.

Dünyada insani kriz

Eyüp Sultan Sosyal Bilimler Derneği Genel Başkanı Mustafa Yürekli, ‘’Myanmar, Suriye ve Yemen'deki çatışmaları sona erdirmek için siyasi irade şart. Son 10 yılda sivil toplum kuruluşları bu 3 ülkeye diğerlerinden daha fazla yardım etti. Ancak gerçekçi ve kararlı adımlar atılmadığı takdirde kriz gelecek 10 yılda da devam edebilir.’’ dedi.

Konuşmada Dr.Kerem Kınık, ‘’İnsani erişimin iyileştirilmesi gerek. Suriye, Güney Sudan ve Yemen gibi çatışmaların devam ettiği ülkelerde insani yardım çalışanlarının hayatının riske girdiği ve STK'lar çalışma alanları kısıtlandığı için insanlar temel ihtiyaçlardan yoksun kaldığı bir gerçek..’’ dedi.

Mustafa Yürekli de, ‘‘Küreselleşme, dünyanın, özellikle İslam aleminin istikrarsızlaştırılması, terör, işgal ve savaş şeklinde devam ediyor. Küreselleşme İslam milletini aileden, kadından ve çocuktan vurarak geleceğini yok ediyor. Avrupada milyonlarca çocuk kaybetti sığınmacı Müslümanlar. Şu anki insan kriz ölçeği, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana yaşananların en büyüğü.’’ dedi.