"Diriliş Dünya Görüşü ve Sezai Karakoç" Sempozyumu

30 Mayıs 2021

dirilis-dunya-gorusu-ve-sezai-karakoc-1.jpg

"Diriliş Dünya Görüşü ve Sezai Karakoç" Sempozyumu

"Diriliş Dünya Görüşü ve Sezai Karakoç" sempozyumu, Malatya'da 20 Kasım – 23 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirildi. Eyüp Sultan Sosyal Bilimler Derneğinin kurucularından Şakir Diclehan, Yüksel Kanar ve Mustafa Yürekli de sempozyumda birer bildiri sundular.

"Diriliş Dünya Görüşü ve Sezai Karakoç" sempozyumu,  Malatya’da, T.C. Başbakanlık Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Kültür Merkezi, İnönü Ünivrsitesi ve  Yeşilyurt Belediyesi tarafından  düzenledi.

20 Kasım – 23 Kasım tarihleri arasında, Kongre ve Kültür Merkezi’nde (İstasyon virajı)  gerçekleşen "Diriliş Dünya Görüşü ve Sezai Karakoç" sempozyumunda  Şakir Diclehan, “Sezai Karakoç’un Eserlerinde Sosyal Konular”, Yüksel Kanar  “Diriliş Görüşünde Yenilenme Şartı” ve Mustafa Yürekli “Sezai Karakoç’un Siyasi Tarih Yorumu” başlıklı tebliğlerini sundu.

3-malatyanin-dirilis-gunleri.jpg

İşte Mustafa Yürekli’nin o gezideki gözlem ve izlenimlerini anlattığı  ‘’Malatya'nın Diriliş Günleri’’ başlıklı yazısı:

MALATYA'NIN DİRİLİŞ GÜNLERİ

Kongre ve Kültür Merkezinde saat 09:30’da yapılan açılış programına, Vali Süleyman Kamçı, AK Parti Malatya Milletvekili Nurettin Yaşar, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Yeşilyurt İlçe Kaymakamı Nesim Babahanoğlu, AK Parti Malatya İl Başkanı Hakan Kahtalı, Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, Akademisyenler, Öğretim Üyeleri ve kalabalık bir vatandaş topluluğu katıldı.

22 Kasım 2015 Cumartesi günü Malatya’da “Diriliş dünya görüşü ve Sezai Karakoç” sempozyumuna konuşmacı olarak çağrıldım. Yeşilyurt Belediyesinin kültürel faaliyetleri kapsamında Atatürk Kültür Merkezi ile İnönü Üniversitesi’nin desteği ile düzenlenen ve 2 gün süren sempozyum yoğun ilgi gördü.

35 akademisyen, 8 oturumda Karakoç’un yazıları, şiirleri ve hayatı üzerine hazırladıkları önemli bilgi ve çalışmaları hakkında bilgi verdi. Türk edebiyatının önemli yapı taşlarından olan şair, yazar, fikir adamı ve Yüce Diriliş Partisi Genel Başkanı Sezai Karakoç’un düşünce dünyası, fikirleri, yazıları ve hayatının ele alındığı “Diriliş Dünya Görüşü ve Sezai Karakoç” sempozyumunda konuşan akademisyen ve yazarlar, yıllardır üzerinde çalıştıkları tezleri, tebliğleri ve değerlendirmeler detaylı olarak anlatıldı. Özel bir otelde gerçekleştirilen sempozyumun son günündeki oturumlarda, ünlü edebiyatçının “Medeniyet ve Diriliş” kavramlarının temelinde yatan asıl mantık, şiirleri, yazıları, hayatı, topluma vermek istediği mesajların temelinde yatan gerçekler gibi konularda hazırladıkları detaylı çalışmalar, bilgiler ve tespitleri paylaşıldı.

Kongre ve Kültür Merkezinde saat 09:30’da yapılan açılış programına, Vali Süleyman Kamçı, AK Parti Malatya Milletvekili Nurettin Yaşar, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır,  Yeşilyurt İlçe Kaymakamı Nesim Kongre ve Kültür Merkezinde saat 09:30’da yapılan açılış programına, Vali Süleyman Kamçı, AK Parti Malatya Milletvekili Nurettin Yaşar, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır,  Yeşilyurt İlçe Kaymakamı Nesim Babahanoğlu, AK Parti Malatya İl Başkanı Hakan Kahtalı, Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, Battalgazi Belediye Başkan Vekili Yasemin Sultan Kurt, Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooparatif Başkanı Ali Evren, MÜSİAD Malatya Şube Başkanı Mehmet Balin, Akademisyenler, Öğretim Üyeleri ve kalabalık bir  vatandaş topluluğu katıldı. Sempozyumu, Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Prof.Dr.Turan Karataş, Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. İlhan Erdem, öğretim üyeleri ve çok sayıda “Sezai Karakoç” hayranı iki gün boyunca büyük bir ilgiyle takip etti. Kongre ve Kültür Merkezi’nde gün boyunca devam eden sempozyum, Altın Kayısı Ramada Otelde yapılan  toplantılarla tamamlandı.

“Sezai Karakoç düşünce dünyamızın oluşumunda en büyük etkisi olan mütefekkirlerden biridir” diyen Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, “Bugün benim içinde çok anlamlı bir gün. Şehirleri fiziki açıdan düzenleyebilirsiniz ve yerel yönetimler olarak bu mutlak yapmanız gereken ve asla taviz vermemiz gereken bir durumdur. Alt ve üst yapı çalışmaları, parklar ve temizlik bunların hepsini en güzel şekilde yerine getirmek durumundayız. Farabi, Medine-i Fazılayı tarif ederken hem şehrin hem sakinlerinin erdemli olduğu şehir olarak tarif eder. Bizler yerel yönetimler olarak bir yandan şehrin fiziki kalkınmasını gerçekleştirirken diğer yandan sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif etkinlikler olarak şehrimizin kalkınmasını da aynı eşgüdümlü olarak gerçekleştirmek zorundayız. Belediyemizin kültürel faaliyetleri arasında yer alan “Diriliş Dünya Görüşü Sezai Karakoç “ Sempozyumunun açılışını yapıyoruz. Rabbime binlerce kez hamdü senalar olsun. Sempozyumu Atatürk Kültür Merkezi ve İnönü Üniversitesiyle ortaklaşa organize ediyoruz aslında bu bir bakıma geleceğin bir göstergesini ifade ediyor. Sempozyumun planlanması aşamasından bugüne kadar Düzenleme Kurul Başkanı Doç. Dr. İlhan Erdem ile Düzenleme Heyetinde yer alan tüm arkadaşlarımıza emeklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Sempozyuma davet edilip te hiç düşünmeden canı gönülden koşa koşa gelen bütün akademisyenlere, yazarlara çok teşekkür ediyorum. Düşünce dünyamızın oluşumunda en büyük etkisi olan mütefekkirlerden biri olan Sezai Karakoç, 2 boyunca çok detaylı olarak  tüm boyutlarıyla hocalarımız tarafından izah edilip anlatılacak. Dini ve dili en güzel şekilde ortaya koyan çok değerli bir şahsiyettir Sezai Karakoç. O’nun düşüncesinde berrak bir tevhid inancı, Hz.İbrahim inancı, Muhammediye inancı görürsünüz ama tüm bu düşüncelerini anlatırken sözcükleri, kelimeleri öyle bir dizer ki o anlatımıyla sizi hem düşünceye  hemde bambaşka bir dünyaya götürür. Bir yerde bakarsınız bir babanın batıya feda ettiği 7 çocuğunu anlatırken sizleri çok bambaşka yerlere götürürken diğer bir yerde “Yenilgi Yenilgi” büyüyen zaferi ortaya koyar. O bizim için büyük bir üstad, kendisini Malatya’da misafir etmeyi çok istedik ama sağlık durumlarından dolayı bunu gerçekleştiremedik.2 gün sürecek olan ve çok değerli hocalarımızın katılımıyla yapılacak olan sempozyumun ülkemize, ilimize, düşünce dünyamıza hayırlar getirmesini temenni ediyorum” dedi.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay, şair Sezai Karakoç'un aynı zamanda bir dava adamı olduğunu belirterek, "Bütün varlığını, davasına, ülkesine, milletine adamıştır. Onun davası İslam medeniyetinin dirilişi, ülkemizin geleceğinin güvence altına alınması, İslam medeniyetinin onurlu ve özgür yansımasıdır" dedi

DOÇ. DR. ERDEM: ”KARAKOÇ’UN DİRİLİŞ KAVRAMINI SİZE ANLATMAK VE YANSITMAK BİZİM İÇİN GURUR VERİCİDİR”

Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Doç Dr. İlhan Erdem ise, “Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, Sezai Karakoç’la ilgili bir sempozyum talebinde bulunduğunda bunu seve seve kabul ettik çünkü Sezai Karakoç ülkemizin önemli unsurlarından biridir. Sezai Karakoç’la ilgili nasıl bir sempozyum yapabiliriz diye arkadaşlarımızla yaptığımız istişareler yaptıktan sonra Sezai Karakoç’un “Diriliş Dünya Görüşünü” ifade etmenin çok faydalı olacağına karar verdik. Karakoç sadece Mona Roza ile anılan, şairliğiyle anılan edebiyatçılığıyla anılan bir mütefekkir olmamalıdır o ülkemizin farklı boyutlarıyla ilerlemesini ve medeniyet algısı oluşturmasını sağlayan önemli mütefekkirlerimizden biridir. Karakoç’un dünya görüşünü, onun “Diriliş” diye tanımladığı ve kavramlaştırdığı bu medeniyeti yeniden ayağa kaldırma hareketini topluma yansıtmak bizler için bir gurur olmuştur. Başkanımız Hacı Uğur Polat ile yaptığımız görüşme ve ardından 8 aylık ön hazırlıkların ardından başlayan sempozyumun şekillenmesinde akademik anlamda bize katkı sağlayan İnönü Üniversitesine ve Atatürk Kültür Merkezine teşekkür ediyorum. Büyük bir mütefekkir, düşünce adamı, şairi anlamak ve anlatmak için 2 gün sürecek olan bu sempozyumun büyük bir fayda sağlayacağını düşünüyorum “ dedi.

NURETTİN YAŞAR, “KARAKOÇ, MEDENİYET VE ANLAM ŞAİRİDİR”

Sempozyumun düzenlenmesinde büyük emek sarfeden Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat’a teşekkür ederek söze başlayan AK Parti Malatya Milletvekili Nurettin Yaşar, “Sezai Karakoç, dünyanın, ülkemizin ve bu coğrafyamızın anlaması gereken çok önemli bir değerdir. Bir Belediye Başkanının Sezai Karakoç sempozyumu düzenlemesi daha da anlamı.Sezai Karakoç sadece bir şair değil, kendisi bir medeniyet şairi, bir anlam şairidir. Kuran-ı Kerim ile iç içe yaşamış, duyarlılığını Kuran-ı Kerim’den esinlenerek oluşturmuş pek fazla şair yok diye tahmin ediyorum. Şehir ile iç içe olunca insan-şehir ilişkisi üzerinden Sezai Karakoç daha iyi tanımlanabilir çünkü şehirle insan birbirini gerçekleştiren bir olgu gibidir. Sezai Karakoç, son yüzyıllık parantezi yaşamamış o girdaba girmemiş ve kendini sıyırabilmiş, kültürün ve medeniyettin  uzantısı olmuş bir adamdır. Hepimizin bir şekilde debelendiği, yuvarlandığı, ezildiği, zihin kodlarımızla oynanan o süreçte etkilenmemiş, sürecin dışında kalmış Doğu ve Batının şairidir. Doğu ve Batıyı anlayan onun üzerinde yeni bir medeniyet inşa etmek için ortaya çıkmış bir insandır. O bizim Sezai abimiz, bu  şekilde anlayabilirsek bir çok romancının, yazarın, şairin, hikayecinin, edebiyatçının hayatında olan bir şehir imgesi ve kavramı Sezai Karakoç’un şiirinde devşirebilir ve Sezai Karakoç mimarisi oluşturabilir. Sadece edebiyatçıların, sanatçıların, entellektüellerin konuşması değil, mimarların ve sosyologların kafa yormasında yarar var Farklı bir mimarı, şehir anlayışı ve medeniyet oluşacaksa ikisinin iç içe olduğu “Sezai Karakoç mekaniği” oluşturulabilir. Sezai Karakoç ile benim özel bir geçmişim var, hayatımda farklı bir yeri var.”dedi.

Konuşmalardan sonra Sezai Karakoç’un hayatından kısa kesitleri içeren sinevizyon gösterimi yapılırken, ardından sempozyumun ilk oturumu gerçekleştirildi. Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi’den Prof. Dr.M.Fatih Andı Başkanlığında yapılan ilk oturumda Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Prof. Dr. Turan Karataş, Prof. Dr. Durmuş Günay ve Prof. Dr.Yılmaz Daşcıoğlu, Sezai Karakoç’un idealindeki Üniversite, Diriliş Ekolü ve Temel Kavramlar ile Karakoç Şiirinde estetik düşünce konularına ilişkin konuşmalar yaptılar.

Ben beşinci oturumda söz aldım.   Oturum başkanı, Prof.Dr. Kurtuluş Kayalı’ydı. Ben “Sezai Karakoç’un Siyasi Tarih Yorumu” başlıklı tebliğimi sundum. Mustafa Şahin, “Diriliş ve İz Sürmek”, Dr.Muhittin Bilge, “İslamcılık ve Sezai Karakoç”,  Yüksel Kanar  “Diriliş Görüşünde Yenilenme Şartı” başlıklı tebliğlerini sundular. Ulu Kanal yazarlarından Şakir Diclehan, “Sezai Karakoç’un Eserlerinde Sosyal Konular” başlıklı tebliğini sekizinci oturumda sundu. Sempozyum 31 başlık altında yayınlanan sonuç bildirisi ile sona erdi.

*****

Üç günlük etkinlikte, sekiz oturumda, onlarca akademisyen ve yazar çeşitli konularda tebliğlerini sundular. Oturumlarda yer alan konuşmacılar ve tebliğ başlıkları şöyle:

BİRİNCİ OTURUM (10:30 – 12:00):

Oturum Başkanı: Prof.Dr.M.Fatih Andı

Prof.Dr.Turan Karataş, “Sezai Karakoç’un İdealindeki Üniversite”

Prof.Dr.Durmuş Günay, “Diriliş Ekolü ve Temel Kavramları”

Prof.Dr.Yılmaz Daşcıoğlu, “Karakoç Şiirinde Estetik düşünce”

İKİNCİ OTURUM (14;30 – 15:30)

Oturum Başkanı: Prof.Dr.Durmuş Günay

Prof.Dr. M.Fatih Andı, “Sezai Karakoç’ta Coğrafya Düşüncesi ve Şiirine Yansımaları”

Prof.Dr.Kenan Çağan, “Şairin Bir entelektüel Olarak Portresi”

Prof.Dr. Ahmet Cihan, “Sezai Karakoçun Düşünce Dünyasında Üç Şehir: Kahramanmaraş, Diyarbakır ve Gaziantep.”

Dr.İbrahim Demirci, “Diriliş Dilinin Öncelikleri ve İncelikleri”

ÜÇÜNCÜ OTURUM (15:45 – 17:15):

Oturum Başkanı: Prof.Dr.Turan Karataş

Ali Haydar Haksal, “Sezai Karakoç’un Batıdan Bize Yansıyan Kavramlara Bakış Yöntemi ve Yorumu”

Prof.Dr.H.Subhi Erdem, “Sezai Karakoç’ta Tarihsel - Felsefi Arkaplandan Günümüze Biz ve Batı problemi”

Yrd.Doç.Ahmet Koçak, “Sezai Karakoç’un Fikri Yazılarında doğu Batı Medeniyeti Üzerine Bazı Dikkatler”

Doç.Dr.M.Kevser Baş, “Bütünlüklü Bir Dünya Görüşü Olarak Diriliş Düşüncesi”

DÖRDÜNCÜ OTURUM (9:00 – 10:30)

Oturum Başkanı: Prof.Dr.H.Subhi Erdem

Doç.Dr.Mehmet Önal, “Sezai Karakoç’ta Medeniyet ve Diriliş Kavramları”

Öğr.Gör.Dr.Faruk Karaaslan, “Modern Dünyada Medeniyeti Anlamlandırma Sorunu, Sezai Karakoç ve Aliyaizzet Begoviç’in Medeniyet Tasavvurlarının Karşılaştırmalı Analizi”

Şaban Abak, “Karakoç’un Kitaplaşmamış 25 Yıllık Konuşma Metinleri”