İstanbul Edebiyat Derneği'nde 'Safahat'taki Diriliş Düşüncesi' Söyleşisi

06 Haziran 2021

Eyüp Sultan Sosyal Bilimler Derneği Genel Başkanı Mustafa Yürekli, Mehmet Akif Ersoy’un esrine ilişkin ''Safahat'ta Diriliş Düşüncesi'' başlıklı bir söyleşi gerçekleştirdi..

Çatısı altında İstanbul Universitesi Edebiyat Fakültesi öğretim görevlileri, öğrencileri ve mezunlarını toplayan İstanbul Edebiyat Derneği’nde Mustafa Yürekli, ''Safahat'ta Diriliş Düşüncesi'' başlıklı söyleşisinde, Sezai Karakoç’un Diriliş düşüncesini dört kavramla temellendirdiğini ifade etti. Bu dört kavram, İslam Devleti, İslam Milleti, İslam Ülkesi ve İslam Medeniyeti’ydi. Bu dört kavramın İstiklal Marşı şairi Mehmet Akif Ersoy’da da anahtar kavramlar olduğunu belirten Mustafa Yürekli, şiirlerden alıntılar yaparak ‘Safahattaki Dirlişi Düşüncesi’ni anlattı. Yüksel Kanar da söyleşinin moderatörlüğünü yaptı ve yer yer katkıda bulundu.

Eyüp Sultan Sosyal Bilimler Derneği Genel Başkanı Mustafa Yürekli, Mehmet Akif Ersoy, Necip Fazıl Kısakürek ve Sezai Karakoç’un eserlerinde yapılacak fikri takipte, İslam Devleti, İslam Milleti, İslam Ülkesi ve İslam Medeniyeti kavramlarının gelişim sürecinin takip edilebileceğini anlattı. Bu üç şairin şiirleri, yakın siyasi tarihteki gelişmeler ve sosyal süreçteki değişimlerden etkilenen bu kavramların tanımlarının nerelerde daralıp nerelerde genişlediğini dikkate alarak okunması gerektiğini söyledi.

Rahmetli Kemal Çiftçi de toplulukta görünüyor.