Mustafa Yürekli: İstiklal Marşı'nın ruhunu tüm benliğimizde hissedersek..

25 Nisan 2021

Eyüp Sultan Sosyal Bilimler Derneği, Esenler Belediyesi ile birlikte İstiklal Marşı’nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u anma etkinliği düzenledi.

Eyüp Sultan Sosyal Bilimler Derneği Başkanı Mustafa Yürekli, Esenler Belediyesi Şeyh Edebali Kültür Sanat Sezonu Etkinlikleri kapsamında ‘’İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy’’ başlıklı bir konferans verdi (12 Mart 2019). Mustafa Yürekli, konferansta İstiklal Marşı’nın yazılış koşullarının  ve M. Akif Ersoy’un kişiliğinin metne yansımasını değerlendirdi.

Mustafa Yürekli, konferansında ‘’12 Mart 1921'de Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından İstiklal Marşı'mızın kabulünün bugün yüzüncü yıldönümündeyiz. Yüz yıl önce bugün Ankara'da Meclis'te ilk defa marşımız okundu ve vekiller, insanlar, savaşın kahramanları gözyaşları ile bu marşın bu milletin destanının en güzel ifadesi olacağına karar verdiler. Yüz yıl sonra bugün bizler de aynı hislerle İstiklal Marşı'nı okuyor, duygulanıyor ve onun ifade ettiği yüce duygunun ikliminde kendimizi buluyoruz. Şanlı bayrağımız ve onun istiklalini ebedileştiren bir manzume olan İstiklal Marşı, hiç kuşku yok ki yüce Türk milletinin ruhunu, tarihini, bağımsızlık sevdasını, ülkü ve ideallerini yansıtan ve aziz Türk milleti var oldukça nesiller boyunca yüreklerde hissedilerek coşkuyla okunacak bir milli marştır.’’ dedi.

Mustafa Yüreklinin konuşmasından notlar şu şekilde:

Türk gençlerinin İstiklal Marşı'nı anlayabilmek ve onun ruhunu kavrayabilmek için, öncelikle Mehmet Akif Ersoy'u çok iyi tanıması gerekir. Onun tüm benliğinde muhafaza ettiği vatan sevgisini ve Milli Mücadele ruhunu bilmesi ve onun düşüncelerini anlaması gençlerimizin üzerine vazifedir. Batıya karşı vermek zorunda kaldığımız Milli Mücadelenin ruhu İslam’dır ve hem sahada hem de masada hala devam etmektedir. Ondaki yüce iklimi iliklerimize kadar hissederek, "Arkadaş! Yurduma alçakları uğratma, sakın! Siper et gövdeni, dursun bu hayasızca akın." mısralarındaki gibi vatan, millet ve hürriyet uğruna göğsünü siper edecek gençler olmanız gerekmektedir.

Biz Mehmet Akif'i hakkıyla tanır ve İstiklal Marşı'nın ruhunu tüm benliğimizde hissedersek; "Ezelden beridir hür yaşamış ve hür yaşayacak" bir milletin fertleri olmaya devam ederiz. Bu duygu ve düşüncelerle vatan, millet ve hürriyet sevdalısı nesiller olmanız dileğiyle, "Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın" diyen Mehmet Akif Ersoy'u sevgi ve rahmetle anıyorum. Onun bize verdiği ruhla başta Gazi Mustafa Kemal olmak üzere aziz vatan ve şanlı bayrağımız için kanlarını döküp şehadet şerbetini içmiş tüm şehitlerimize Cenâb-ı Hak'tan rahmet diliyorum.